Naturalne sposoby na wzmocnienie odporności tej jesieni

Naturalne sposoby na wzmocnienie odporności tej jesieni

Jesień to dla Ciebie okres nieustannego kichania, smarkania, chowania chusteczek do każdej kieszeni i regularnych wizyt w aptece? Jeśli pod koniec lata Twój układ immunologiczny zaczyna zawodzić, zadbaj o siebie ze szczególną starannością.

Dlaczego dieta ma olbrzymi wpływ na naszą odporność?

Powiązanie odporności organizmu przed infekcjami czy wirusami, a tym co jemy jest nieodzowne. Nasza wątroba spełnia setki ważnych funkcji, dostarczając energię i odtruwając organizm, a 70-80% komórek układu odpornościowego możemy znaleźć właśnie w przewodzie pokarmowym, a zwłaszcza w jelitach.

Co warto jeść jesienią?

Owoce i warzywa – nie tylko jesienią, ale zwłaszcza wtedy. Świeże owoce i warzywa dostarczają niezbędnych witamin i minerałów. Możemy sięgnąć po sezonowe przysmaki, np. dynię, która dodatkowo może pomóc przy nadciśnieniu i leczeniu innych chorób krążenia.

Ryby i orzechy – Znajdziemy w nich nienasycone kwasy tłuszczowe wspierające naszą odporność (zwłaszcza omega-3 i omega-6). Sięgajmy po tłuste ryby morskie, tran, ale i w wspomnianą wcześniej dynię, a dokładniej pestki rośliny. Zbawienne może być też, np. awokado.

Jaki suplement stosować?

Korzystny wpływ na poprawę odporności ma suplement #odporność marki Power Pill. Dzięki zawartości witaminy C, selenu oraz żelaza pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Cynk pomaga w prawidłowej syntezie DNA. Niacyna przyczynia się do zmniejszenia zmęczenia i znużenia. Witamina C przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Ekstrakt z owocu czarnego bzu wzmaga produkcję cytokin, czyli białek wpływających na wzrost, proliferację i pobudzenie komórek odpornościowych. Ekstrakt z owocu aceroli posiada ogromne ilości witaminy C, dlatego stanowi ona prawdziwą bombę odżywczą. Ekstrakt z liścia zielonej herbaty oczyszcza organizm z toksyn. Ekstrakt z ziela jeżówki purpurowej stymuluje proces fagocytozy, podczas którego system odpornościowy niszczy bakterie i wirusy. Polisacharydy, które obecne są w grzybie reishi, wspierają układ immunologiczny w walce z wirusem Epsteina-Barra, który odpowiada za mononukleozę.